Начальник наукового відділу Кременчуцького льотного коледжу Харківського національного університету внутрішніх справ кандидат економічних наук Марина Петченко пройшла наукове онлайн-стажування на тему «Академічна доброчесність»,  яке було організовано Польсько-українською фундацією «Інститут Міжнародної Академічної і Наукової Співпраці» на базі Вищого Семінаріуму Духовного університету UKSW  у м. Варшава, Польща.

 Метою міжнародного наукового онлайн- стажування було ознайомлення з європейськими підходами щодо питань наукового плагіату та популяризації академічної доброчесності, а також підвищення кваліфікації освітян та поглиблення співпраці в академічній і науковій галузях між Україною та Польщею.

Під час наукового онлайн-стажування було розкрито питання щодо особливостей системи вищої освіти у Польщі; інтеграційного спілкування – побудови нетворкінгу; академічної доброчесності: поняття, принципи, проблеми імплементації; діяльності Міжнародного центру академічної доброчесності; Європейської мережі Академічної доброчесності; Проєкту сприяння академічній доброчесності в Україні; порушення академічної поведінки та поняття «плагіат» у нормативно-правових документах України та Польщі; «Конституція для науки», новий закон про вищу освіту Польщі в дії; обміну досвідом з реалізації підходів до імплементації принципів академічної доброчесності в освітнє та наукове середовище; упровадження уніфікованих процедур перевірки та оцінки наукових і студентських робіт на основі досвіду європейських університетівтощо.

Спікери стажування: Олександр Доренський, експерт Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти; Алі Тахмазов, виконавчий директор компанії Plagiat.pl; Юлія Главчева,  відповідальний секретар збірника «Академічна доброчесність: виклики сучасності»; Кшиштоф Ґутовскі , експерт з авторського права та видавець, Інститут Права Польської Академії Наук; Віталія Архіпова, регіональний менеджер компанії Turnitin; Іван Гаврилюк, доктор наук Варшавського Університету; Сімон Лінакре, директор по міжнародному маркетингу та розвитку компанії Cabells.

Учасницею було підготовлено та захищено наукове есе за темою стажування, що передбачено програмою, та отримано сертифікат.

Міжнародне онлайн-стажування сприятиме подальшій науковій співпраці між українськими та польськими колегами. Набутий досвід буде використаний при розробці наукових семінарів з питань академічної доброчесності для учасників освітнього процесу.

КЛК ХНУВС