9 травня 2024 року на цикловій комісії економіки, соціально-гуманітарних та фундаментальних  дисциплін Кременчуцького льотного коледжу Харківського національного університету внутрішніх справ був проведений науковий семінар «Україна – це Європа» до відзначення Дня Європи в Україні. Семінар був організований і проведений викладачем вищої категорії Хомяк Ольгою Володимирівною.

Де́нь Євро́пи  — свято, що відзначається  9 травня в УкраїніЄвропейському Союзі та інших країнах на відзначення миру та єдності на європейському континенті.

У науковому семінарі взяли участь здобувачі освіти навчальних груп ООТдбср-22-1 спеціальності 073 «Менеджмент», освітньо-професійна програма «Організація обслуговування населення», ТМдбср-22-1 спеціальності 272 «Авіаційний транспорт», освітньо-професійна програма «Технічне обслуговування повітряних суден і двигунів».

 

Спікерами круглого столу виступили:

Ольга Хомяк  розповіла учасникам семінару про історію виникнення свята, про те, як саме і в яких країнах відзначають це свято і про святкування Дня Європи в Україні.  В Україні 9 травня як День Європи відзначається з 2023 року. Його встановлено Указом Президента України від 8 травня 2023 року № 266 «з метою зміцнення єдності народів Європи, забезпечення миру і стабільності на Європейському континенті». І саме 9 травня День Європи як символ єдності та миру на континенті відзначають у країнах Євросоюзу.

Анна Грабова  здобувачка  освіти навчальної  групи  ООТдбср-22-1 спеціальності 073 «Менеджмент» розповіла про історію створення Європейського союзу. Європе́йський Сою́з, іноді також Європе́йська У́нія (скорочення: Євросоюз, ЄС) — економічний і політичний союз, що об'єднує 27 держав-членів, що розташовані в Європі. Веде свій початок від утворення Європейської спільноти з вугілля й сталі (ЄСВС) і Європейської економічної спільноти (ЄЕС), які складались із шести країн у 1957 році. У наступні роки територія ЄС була збільшена за рахунок включення нових держав-учасниць, одночасно збільшуючи свою сферу впливу шляхом розширення політичних повноважень. У сучасному вигляді існує на основі Маастрихтського договору, підписаному 7 лютого 1992 року й чинному з 1 листопада 1993. Останній значний перегляд конституційних принципів ЄС був затверджений у Лісабонській угоді, яка набула чинності в 2009 році. Юридично в ЄС не виділено столиці, але де-факто таким є місто Брюссель, де базується більшість інституцій Європейського союзу.

Єлізавета Тріфонова здобувачка  освіти навчальної  групи  ООТдбср-22-1 спеціальності 073 «Менеджмент» розповіла про шлях України до Європейського союзу. Вступ України до Європейського Союзу (ЄС) є на поточному порядку денному майбутнього розширення ЄС з 2022 року, коли вона подала заявку на вступ в умовах російсько-української війни, з метою поступової інтеграції в єдиний ринок ЄС і кінцевим вступом до ЄС. 

Наприкінці всі учасники семінару дійшли висновку, що  у системі зовнішньополітичних пріоритетів України особливе місце посідає співробітництво з ЄС. Європейський вибір нашої держави відкриває нові перспективи співробітництва з розвиненими країнами континенту, надає можливості економічного розвитку, зміцнення позицій України у світовій системі міжнародних відносин.