25 березня 2024 року відділом організації наукової роботи та гендерних питань КЛК ХНУВС організовано та проведено науковий семінар за темою «Етика штучного інтелекту: виклики та перспективи для дослідницької доброчесності» для здобувачів освіти.

З вітальним словом до здобувачів вищої освіти звернувся Сергій Владов, кандидат технічних наук, начальник відділу організації наукової роботи та гендерних питань КЛК ХНУВС. Він привітав учасників наукового семінару з відкриттям та наголосив на тому, що етика штучного інтелекту є важливою темою в сучасному світі, особливо з урахуванням швидкого розвитку нейромережевих технологій.

Спікерами наукового семінару виступили Сергій Владов, кандидат технічних наук, начальник відділу організації наукової роботи та гендерних питань КЛК ХНУВС, та Юлія Рудь, кандидат економічних наук, старший науковий співробітник відділу організації наукової роботи та гендерних питань КЛК ХНУВС. Вони зазначили, що нейромережеві моделі можуть бути складними і непрозорими, внаслідок чого їхня дія є складною для розуміння, а також те, що для забезпечення етичного використання штучного інтелекту важливо, щоб дослідники забезпечували прозорість щодо того, як ці моделі працюють і як вони приймають рішення. Також спікерами охарактеризовано вплив нейромережевих технологій на суспільство, включаючи такі проблеми, як автоматизація робочих місць і посилення соціальної нерівності, а для забезпечення етичного використання штучного інтелекту важливо брати до уваги соціальні наслідки впровадження таких технологій і розробляти стратегії для зменшення негативного впливу.

У науковому семінарі взяли участь здобувачі освіти спеціальність 272 «Авіаційний транспорт», освітньо-професійна програма «Аеронавігація».

Наприкінці наукового семінару учасники поставили низку питань до спікерів щодо етичного аспекту створення та використання нейронних мереж при написанні наукових текстів. Загалом тема наукового семінару «Етика штучного інтелекту: виклики та перспективи для дослідницької доброчесності» викликала жваву дискусію серед учасників семінару.