30 жовтня 2023 року відділом організації наукової роботи та гендерних питань КЛК ХНУВС організовано та проведено круглий стіл за темою «Чоловіки і жінки на ринку праці: нерівність соціальних можливостей – різні економічні результати» для здобувачів освіти.

З вітальним словом до здобувачів вищої освіти звернувся Сергій Владов, к.т.н., начальник відділу організації наукової роботи та гендерних питань КЛК ХНУВС, який наголосив, що в сучасному світі питання гендерної рівності на ринку праці залишається актуальним та важливим в аспекті соціально-економічного розвитку.

Спікеркою круглого столу виступила Юлія Рудь, к.е.н., старша наукова співробітниця відділу організації наукової роботи та гендерних питань КЛК ХНУВС, яка доповіла, що значний аспект гендерної нерівності на ринку праці полягає в розподілі ролей та відповідальності між чоловіками та жінками. Традиційно чоловіки частіше виступають у ролі годувальників сім'ї, тим часом як жінки більше часу приділяють сімейним обов'язкам. Ця соціокультурна норма може обмежувати можливості жінок у виборі кар'єрного шляху та призводити до створення ілюзії стелажа скла, коли деякі сектори залишаються недоступними для жіночої робочої сили.

У заході взяли участь здобувачі освіти першого (бакалаврського) рівня спеціальності 272 «Авіаційний транспорт», освітньо-професійна програма «Аеронавігація». Здобувачі вищої освіти підготували такі доповіді: «Гендерна асиметрія на ринку праці», «Гендерні аспекти ринку праці під час війни», «Гендерна рівність на українському ринку праці», «Гендерна асиметрія і жіноче підприємництво», «Жінки на ринку праці 100 років тому та зараз».

За результатами круглого столу зроблено такі висновки:

  1. У сфері оплати праці спостерігається велика гендерна різниця. Жінки, незважаючи на однаковий обсяг роботи та кваліфікацію, часто отримують меншу зарплату порівняно з чоловіками.
  2. Гендерна нерівність на ринку праці впливає не лише на окремих індивідів, але й на економіку в цілому. Використання лише частини талантів та потенціалу суспільства стає перешкодою для інновацій та стійкого економічного розвитку.
  3. Інтерес до питань гендерної рівності зростає та усвідомлення необхідності змін у стосунках між чоловіками та жінками на ринку праці стає важливим етапом у розвитку сучасного суспільства. Зменшення гендерної нерівності на ринку праці вимагає комплексних підходів, таких як зміни у культурних стереотипах, підтримка батьківства, забезпечення рівних можливостей для всіх громадян.