Викладачем циклової комісії економіки соціально-гуманітарних та фундаментальних дисциплін, викладачем вищої категорії  Хомяк  Ольгою Володимирівною 8 грудня 2023 року було проведено науковий семінар за темою « Я маю право».

З привітальним словом виступила старша наукова співробітниця відділу організації наукової роботи та гендерних питань Юлія Рудь. Вітаючи усіх учасників семінару, вона зазначила, що права людини є основними цінностями, які дозволяють нам вважати себе людством. У Конституції України закріплена ціла низка гарантій прав та свобод людини та громадянина, які дозволяють кожному громадянину обирати вид своєї поведінки, користуватися економічними й соціально – політичними свободами та соціальними благами як в особистих, так і в суспільних інтересах. Зокрема, кожна людина має право на вільний розвиток своєї особистості, тобто має рівні права та рівні можливості.

10 грудня у світі відзначають Міжнародний день прав людини, який заснували за пропозицією Генеральної Асамблеї ООН, бо саме в цей день в 1948 році Організація Об’єднаних Націй прийняла Загальну декларацію прав людини. Присутні обговорили три важливих питання: порушення прав людини в умовах військових дій: історичний аспект, міжнародні та загальноєвропейські акти щодо прав людини в умовах воєнних дій та збройної агресії, дотримання прав людини в контексті агресії російської федерації. 

Так, під час дискусії здобувачі  зазначили, що збройний конфлікт між рф та Україною спричинив масові порушення прав людини і міжнародного гуманітарного права. Серед них найбільш серйозним є порушення Права на життя. 

Зокрема, обговорили історичні передумови запровадження Міжнародного дня захисту прав людини (доповідач – Михайло Зволинський (гр. ТЕдбср-22-1)); особливості реалізації конституційних прав  людини і громадянина в умовах воєнного стану  (доповідач – Кирило Ткачов  (гр. ТМдбср-22-1)); конституційні обовязки людини і громадянина під час воєнного стану (доповідачка – Єлізавета Тріфонова  (гр. ООТдбср-22-1)); гарантії забезпечення прав дитини в умовах війни  (доповідачка – Владілена Казначеєва (гр. ТЕдбср-22-1));практики застосування Європейських конвенцій про захист прав людини – Марк Тягній (гр. ТПМдбср-22-2)).