Викладачами циклової комісії авіаційного і радіоелектронного обладнання Рижиком Михайлом Миколайовичем та Гаврилюком Юрієм Миколайовичем було проведено науковий семінар за участю здобувачів освіти наукових гуртків «Альтернативні джерела енергії» та «Теорія автоматичного управління в енергетиці».

З вітальним словом до здобувачів освіти та до всіх присутніх звернулася старша наукова співробітниця відділу організації наукової роботи та гендерних питань, кандидатка економічних наук Юлія Леонідівна Рудь. Вона зазначила, що тема є доволі актуальною, та побажала учасникам продуктивної роботи в рамках цього заходу.

У науковому семінарі брали участь наступні здобувачі освіти КЛК ХНУВС, а саме: Бабич Владислав (Пдср-21-1б), Даниленко Богдан (Пдср211б), Івкін Іван (Пдср-21-1б), Кісельов Назар (Пдср-21-1б), Кутько Олександр (Пдср-21-1б), Мамай Ярослав (Пдср-21-1б), Нічіпорук Іван (Пдср21-1б), Ревенко Данило (Пдср-21-1б), Розенберг Павло (Пдср-21-1б), Фарафонова Катерина (Пдср-21-1б), Баранчук Максим (Пдср-21-2б), Кисіль Артем (Пдср-21-2б), Кирилова Анастасія (ТЕдбср-21-1), Черниш Олег (ТЕдбср21-1), Міньків Данило (ТЕдбср-21-1), Устименко Дмитро (ТЕдбср211).

Розпочався захід виступом викладача Рижика Михайла Миколайовича з доповіддю на тему: «Проблеми стійкості автоматичних систем управління», в якій він детально та зрозуміло пояснив, що стійкість є критично важливим аспектом для будь-якої системи автоматичного управління, незалежно від галузі та способу її використання, а також від завдань, які на неї покладено. Також під час свого виступу він зупинився на ряді заходів, які можна вжити для забезпечення стійкості систем автоматичного управління та на параметрах, які відповідають за стійкість.

Надалі до слова був запрошений викладач, професор, кандидат технічних наук Гаврилюк Юрій Миколайович з доповіддю «Вимоги до матеріалів, що використовуються в електротехнічних системах». Він зазначив, що, навіть говорячи про стійкість, ми все одно не можемо забути про один важливий аспект, а тому ми повинні повернутися «на крок назад» і поговорити про етап проєктування електромеханічних систем. У своїй доповіді він чітко та ґрунтовно описав, які вимоги повинні задовольняти матеріали, щоб їх можна було використовувати в тих чи інших електротехнічних системах. Виступ доповідача був інформативним із значною кількістю прикладів і порівнянь.

Узагальнюючи усе вищезазначене, з доповіддю на тему: «Брухт і відходи міді як сировинний ресурс електроенергетики» виступила здобувачка освіти групи ТЕдбср-21-1 Кирилова Анастасія. Вона розповіла, чому саме мідь використовують для більшості елементів і пристроїв в електротехніці, описала електротехнічні властивості міді та наголосила на важливості переробки брухту та відходів. Для більшого зацікавлення та ґрунтовності виступу вона пов’язала свою доповідь з технологією переробки міді, яка використовувалася на Артемівському заводі з обробки кольорових металів.

Наприкінці семінару всі доповідачі відповіли на безліч питань, які були цікаві аудиторії. Гаврилюк Ю.М. узагальнив роботу наукового семінару. За результатами обговорення доповідей було прийнято рішення щодо подальшого дослідження проблем стійкості систем електроенергетики та авіоніки. Загалом захід пройшов у пізнавальній та дискусійній атмосфері та залишив позитивні враження. Кожен з присутніх завдяки науковому семінару дізнався про нове та поглибив свої знання із зазначеної теми.