Захід розпочався зі вступної промови викладачки, яка наголосила на актуальності дослідження, на важливості етноментального фактору для сучасних суспільних процесів в Україні.

У науковому семінарі взяли участь здобувачі освіти  першого року навчання відділення загальноосвітньої підготовки та співробітники відділу організації наукової роботи та гендерних питань Кременчуцького льотного коледжу Харківського національного університету внутрішніх справ. Здобувачі освіти Трифонова Єлизавета Ігорівна (студентка н.гр. ООТдбср-22-1), Духно Аліна Сергіївна (студентки н.гр. ООТдбср-22-1); Ткачов Кирило Дмитрович (курсант н.гр. ТМдбср-22-1); Локтіонов Данііл Денисович (курсант н.гр. ТМдбср-22-1);  Пігарін Роман Віталійович (курсант н.гр. ТЕдбср-22-1), Остапенко Костянтин Володимирович (курсант н.гр. ТЕдбср-22-1) підготували змістовні доповіді з демонстрацією презентацій на задану тематику.  

Під час наукового семінару було розглянуто ряд питань: поняття менталітету; суть ментальності українців: які чинники формують ментальність; як змінювалося соціальне середовище, мова українців; чи вплинуло це на духовні цінності, світобачення представників нашого народу; комунікативні особливості національної ментальності.

Доповідачі продемонстрували вміння проводити дослідження наукового характеру з питань національної ментальності, обговорювати проблемні питання, висловлювати думки.

Учасники семінару з числа здобувачів освіти виявили бажання долучатися і в подальшому до проведення подібних заходів наукового спрямування, оскільки це спонукає сучасну молодь не втрачати власної приналежності до культури нації, адже сьогодення в Україні вказує на необхідність визначення впливу менталітету українців, комунікативних особливостей нації на всі сфери суспільного буття.