Напередодні свята Стрітення в етносадибі «Лялина Світлиця», що в Опішні, на Полтавщині, відбувся етнозахід «Ярило до Весни залицяється». Організаторкою дійства стала етнологиня, докторка історичних наук Олена Щербань, яка розповіла про традиції святкування Стрітення, що збереглися і відтворюються саме під час проведення календарно-обрядових свят. До святкування долучилася голова циклової комісії філологічних дисциплін Оксана Савченко, яка разом із учасниками етнодійства Зиму проводжала та Весну зустрічала. Прадавні назви цього свята – Зимобор, Громниця.

Унікальні етномайстер-класи із виготовлення обрядової свічки-громовиці, лялі-благополучниці, солом’яного бичка та випікання паляниці провела майстриня Світлана Прохорчук. Смачні вареники та пироги пекла майстриня Катерина Скрипка. Олена Щербань та акторка Юлія Рябуха провели обрядове дійство зустрічі Зими з Весною, під час якого відбулися змагання Зими з Весною, залицяння Ярила до Веснянки, небажання Велеса віддавати Веснянку Ярилові.

Любов до нашої української минувшини зашита міцною ниткою у кожному з нас. Здобутий досвід щодо збереження народних традицій Оксана Савченко застосовуватиме для проведення народознавчих тематичних заходів та передаватиме здобувачам освіти. Тож зберігаймо, відроджуймо, популяризуймо українські народні традиції та звичаї!