12 листопада 2019 року в Кременчуцькому льотному коледжі ХНУВС  було організовано та проведено семінар-практикум, метою якого є ознайомлення з основними змінами нової редакції  «Українського правопису». «Одна з найобговорюваніших тем у суспільстві – зміни українського правопису. 22 травня уряд ухвалив новації і попередній правопис від 1992 року втратив чинність. Нові правила, над якими спеціальна комісія працювала майже п’ять років, схожі на Харківський правопис 1928 року. Згодом совєти його скасували: у 1930-х роках почалася хвиля тотального зросійщення, і в 33-му оголосили цей правопис «націоналістичним», таким, що «ставив бар'єр між українською та російською мовою і гальмував вивчення грамоти широкими трудящими масами». Автори найсвіжішого варіанту стверджують, що він «розроблений на фундаменті української правописної традиції з урахуванням новітніх мовних явищ» та зможе захистити українську мову від русифікації»,- таким вступним словом звернулася до учасників заходу  викладач української мови та літератури Гардаш Валентина Вікторівна,яка запропонувала обговорити остаточні і варіантні доповнення до чинних норм.

Викладачі циклової комісії з великим задоволенням долучилися до обговорення доцільності нових мовних правил. «За великим рахунком зовсім кардинальних змін, що потребують перенавчання, у цьому правописі немає. Однак плутанина таки може виникнути в курсантів та студентів КЛК  ХНУВС, адже збільшилася кількість варіантів написання одних і тих же слів ,але на впровадження нових правил дається 3-5 років, тому з часом ситуація буде врегульована» - висловила  свою думку голова циклової комісії української та іноземної мов Савченко Оксана Анатоліївна.

З метою втілення в життя нового правопису та застосуванні в навчальній діяльності курсантів та студентів всіх викладачів було запрошено  на майстер-клас, присвячений редакції нового українського правопису. На ньому можна було: дізнатися, які норми правопису, кардинально змінилися, а які розширилися;закріпити набуті знання за допомогою вправ;дізнатися купу лайфхаків, які допоможуть швидше адаптуватися до змін.

Викладачі циклової комісії Чередник Світлана Олексіївна та Коверсун Наталія Анатоліївна з великою зацікавленістю брали участь у вирішенні усіх творчих завдань. На завершення семінару-практикуму було продекламовано поезію Ліни Костенко «Крила», в якій слова були прочитані з урахуванням змін в новій редакції «Українського правопису».

А й правда, крилатим ґрунту не треба.
Землі немає, то буде небо.
 
Немає поля, то буде воля.
Немає пари, то будуть хмари.
 
В цьому, напевно, правда пташина...
А як же людина? А що ж людина?
 
Живе на землі. Сама не літає.
А крила має. А крила має!
 
Вони, ті крила, не з пуху-пір'я,
А з правди, чесноти і довір'я.
 
У кого - з вірності у коханні.
У кого - з вічного поривання.
 
У кого - з щирості до роботи.
У кого - з щедрості на турботи.
 
У кого - з пісні, або з надії,
Або з поезії, або з мрії.
 
Людина нібито не літає...
А крила має. А крила має!