На честь святкування Всесвітнього дня історика, 27 березня 2024 року відділом соціально-гуманітарної, виховної та профорієнтаційної роботи разом з відділом організації наукової роботи та гендерних питань КЛК ХНУВС організовано та проведено круглий стіл за темою «Жінки, що відкривають нові шляхи» для здобувачів освіти.

Мета круглого столу полягала в тому, щоб обговорити виняткові досягнення жінок минулих і сучасних часів, які розширюють горизонти і надихають наступны покоління. Ці жінки активно розвивають свої спільноти і відкривають нові можливості.

У науковому семінарі взяли участь здобувачі освіти навчальних груп ООТдбср-22-1 спеціальності 073 «Менеджмент», освітньо-професійна програма «Організація обслуговування населення», ТМдбср-22-1, ТМдбср-22 -2 спеціальності 272 «Авіаційний транспорт», освітньо-професійна програма «Технічне обслуговування повітряних суден і двигунів».

Спікерами круглого столу виступили:

Юлія Рудь, к.ек.н., старша наукова співробітниця відділу організації наукової роботи та гендерних питань КЛК ХНУВС. Вона розповіла про досвід жінок минулого, зауваживши, що тисячоліттями в усіх відомих великих цивілізаціях світу головна частка влади і сили, ресурсів і знань, ідеології і моралі належала чоловікам. Водночас, через гендерно-обумовлені соціальні ролі та статуси, жінки були зазвичай відокремлені від цих сфер впливу. Для повного розуміння історії людства, необхідно переглянути традиційні оцінки різних історичних подій та особистостей з урахуванням жіночого досвіду.

Руслана Бабіна, начальниця відділу соціально-гуманітарної, виховної та профорієнтаційної роботи, розповіла про життєвий шлях та здобутки жінок минулого України, а саме: про Євгенію Ярошинську, письменницю та переконану феміністку, Олену Степанів, підхорунжу Українських січових стрільців, вчительку, наукову працівницю, Шефіку Гаспринську, лідерку національного і жіночого руху кримськотатарського народу, Ольгу Франко, авторку кулінарного бестселера міжвоєнної доби «Перша українська загально-практична кухня».

Олеся Кривенко, фахівець відділу соціально-гуманітарної, виховної та профорієнтаційної роботи, розповіла про життєвий шлях та здобутки жінок сучасної України, а саме: про Марію Берлінську, засновницю та керівницю Центру підтримки аеророзвідки та проєкту "Невидимий батальйон", Юлію Паєвську, військовослужбовицю, парамедикиню, Тату Кетлер, волонтерку, Ліну Костенко, поетессу, письменницю, суспільного діяча.

Наприкінці всі учасники круглого столу дійшли висновку, що жіноча історія свідчить про позитивні зміни. За останні століття становище жінок змінилося: вони здобули права та можливості, яких не мали у попередні часи світової історії!