Щорічно 27 січня світ відзначає День пам'яті жертв Голокосту. Під час Другої світової війни нацисти знищили 6 мільйонів євреїв, з них 1,5 мільйона — з України. 27 січня 1945 року війська 1-го Українського фронту звільнили Аушвіц-Біркенау – один з найбільших нацистських таборів смерті.

26 січня 2024 року в навчальній групі ООТдбср-22-1 викладачкою циклової комісії соціально-гуманітарних, філологічних дисциплін та фізичної підготовки Мариною Кірюхіною було проведено круглий стіл з навчальної дисципліни «Історія України» на тему: «Голокост – Велика катастрофа».

Здобувачі освіти ознайомились з презентацією, розробленою викладачем Мариною Кірюхіною, в якій були розкриті подробиці німецьких злочинів, переглянули документальні фото та відео жахливих часів періоду Голокосту, що спіткали нашу країну та місто Кременчук.

На зустрічі здобувачі освіти були ознайомлені з особливостями політичного, економічного та соціального контексту напередодні Другої світової війни в Європі, передумовами, які сприяли наростанню антисемітизму та прийняттю нацистської політики щодо єврейського народу. Поміж іншого, студенти отримали інформацію про механізми та масштаби знищення, такі як систематичні вбивства, використання газових камер, наявність концтаборів,  примусову працю; познайомилися з історіями конкретних осіб, які пережили Голокост, та з жахливими свідченнями вчених, дослідників та тих, хто вижив. Це надало можливість зрозуміти психологічні, соціальні та моральні наслідки Голокосту для тих, хто вижив, їхніх сімей та суспільства в цілому.

Ознайомлення з темою Голокосту не тільки розширює наше розуміння історії, але й нагадує про важливість пам'яті та вивчення минулого, щоб уникнути повторення подібних жахів у майбутньому.

Здобувачі освіти навчальної групи ООТдбср-22-1 активно брали участь в круглому столі з доповідями на теми:

  1. Причини та передумови Голокосту: антисемітизм у Європі та розповсюдження націонал-соціалістичної ідеології.
  2. Життя у гетто: умови, обмеження та супротив жителів.
  3. Міжнародна реакція на Голокост: чому було мало дій з боку світової спільноти.
  4. Пам'ять про Голокост: меморіальні місця, література, кіно та інші форми вшанування пам’яті жертв.
  5. Голокост у контексті міжнаціональних конфліктів та злочинів проти людяності: уроки для сучасності.

Запрошена гостя, старша наукова співробітниця відділу організації наукової роботи та гендерних питань, Юлія Рудь виступала з доповіддю «Важливість вивчення Голокосту у сучасній освіті: запобігання геноциду та виховання гуманістичних цінностей».

Захід  був присвячений пам’яті жертв людиноненависницьких режимів, для захисту права людини на життя і свободу.