Відповідно до Плану заходів щодо забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків на базі КЛК ХНУВС у 2023 році 31 жовтня 2023 року відділом організації наукової роботи та гендерних питань КЛК ХНУВС та Мариною Кірюхіною, к.п.н., викладачкою циклової комісії економіки, соціально-гуманітарних та фундаментальних дисциплін  організовано та проведено круглий стіл за темою «Доля жінки під час війни» для здобувачів освіти.

З вітальним словом до здобувачів вищої освіти звернувся Сергій Владов, кандидат технічних наук, начальник відділу організації наукової роботи та гендерних питань КЛК ХНУВС. Він привітав учасників круглого столу та  зауважив, що  війна змінила українських жінок і ставлення до них в Україні та світі, вони не хочуть бути жертвами.

У круглому столі взяли участь здобувачі освіти навчальної групи ООТдбср-22-1 спеціальності 073 «Менеджмент», освітньо-професійна програма «Організація обслуговування населення».

Спікерка Марина Кірюхіна розповіла про жіночі долі на війні та після війни, навела приклади долі жінок, їх історії супротиву та підтримки.

Інша спікерка, Юлія Рудь, розповіла про  зміну гендерних ролей в Україні  під час війни та гендерні диспропорції.

Здобувачі освіти виступили з такими доповідями: «Жінки у Першій світовій війні»,  «Доля жінки у роки Другої світової війни», «Вплив війни на можливості жінок», «Жінка під час війни: нові соціальні ролі», «Війна не має статі».

У рамках круглого столу відбулося жваве обговорення таких питань:

  • Як війна вплинула на сімейне життя українських жінок.
  • Як відбувалася самоорганізація жінок під час війни.
  • Доля жінки-войовниці, волонтерки, біженки, жертви, колаборантки тощо.

За результатами круглого столу дійшли висновків, що  в наш непростий час доля жінки – бути лідеркою. Безбар'єрність, рівність у можливостях, оплаті, ставленні – це те, що суспільство має дати жінкам після війни.