26 грудня 2023 р. на цикловій комісії технічного обслуговування авіаційної техніки викладачем, канд. хім. наук, доцентом Тетяною Козловською був проведений мотиваційний (науковий) семінар «Зміна світогляду людини з набуттям знань з хімії як науки» для здобувачів вищої освіти ІІ курсу спеціальності 272 Авіаційний транспорт за освітньо-професійною програмою «272 Технічне обслуговування засобів зберігання, транспортування та заправлення ПММ» освітньо-професійного ступеня фаховий молодший бакалавр (група ТПМдбср-22-1).

З привітальним словом звернулась Юлія Рудь ‒ канд. екон. наук, старша наукова співробітниця відділу організації наукової роботи та гендерних питань КЛК ХНУВС, зауваживши, що хімія – це життя від вогню та готування їжі до виробництва ліків, виготовлення одягу, взуття, навіть будівництва. Вивчаючи цю науку, можна розуміти як позитивний, так і негативний вплив хімії на наше повсякденне життя.

Тетяна Козловська розповіла про необхідність знань з хімії, на якій ґрунтуються повсякденні знання з екології, біології, медицини, геології, астрономії, фізики, географії, археології тощо. Було висвітлено питання токсикологічної дії різноманітних хімічних речовин за походженням навколо середовища мешкання людини, їх надходження до живих організмів унаслідок техногенної діяльності, можливостей нейтралізації негативного впливу.

Жваву зацікавленість викликала інформація про відкриття з хімії як науки останніми роками: уточнення ваги нейтрино; створення поглинача вуглецю шляхом піролізу пластику задля зменшення концентрації СО2 в атмосферному повітрі при вирішенні проблеми кліматичних змін на Землі; створення нового типу металоорганічних квантових наномагнітів для електроніки, інформатики, систем штучного інтелекту; можливості заміни літію натрієм у літій-іонних батареях.

Тетяна Козловська розповіла про новий напрям досліджень у медицині та фармації - розробка технологій клац-хімії та біоортогональної хімії, тобто спостереження за хімічними процесами, які відбуваються в живих клітинах , не пошкоджуючи їх, що дає унікальну можливість вивчати захворювання всередині клітин, а також у складних організмах.

На семінарі було показано можливості комп’ютерно спланованого органічного синтезу при використанні штучного інтелекту. Це передбачення перебігу хімічних реакцій і, водночас, відкриття нових сполук, які можна використовувати як ліки, особливо для лікування онкологічних захворювань. Штучний інтелект перетворюватиме те, що потрібне раковій клітині, щоб залишитися живою, на те, що її вбиватиме. Нова конструкція моделі у формі гантелі не схожа ні на що в природі.

Надано відомості про створення інноваційних ультратонких сонячних батарей, які можуть перетворити будь-яку тверду поверхню на джерело енергії та тонші за людську волосину. Ці комірки наклеєні на легку і дуже міцну тканину, що дозволяє легко монтувати їх практично в будь-якому місці. Сучасну комірку зробили з напівпровідникових чорнил за допомогою 3D-принтера. Він у сто разів легший за звичайні панелі, і додатково генерує набагато більше енергії на кілограм.

Були висвітлені дослідження нового металевого сплаву, який виявив надзвичайно високу пластичність  і безпрецедентну міцність (стійкість до деформації) - складається з хрому, кобальту та нікелю. Було виявлено, що його пластичність і міцність покращуються з охолодженням сплаву навіть до температури приблизно -196 oC.  Унікальна міцність сплаву CrCoNi при неймовірно низьких температурах може зробити його застосовним у авіакосмічній промисловості та для об’єктів, що перетинають космос.

Здобувачкою вищої освіти Яніною Великотрав було підготовлено доповідь з геолого-хімічних досліджень за темою «Відкриття нових коричних копалин».