28 листопада 2023 року в Кременчуцькому льотному коледжі Харківського національного університету внутрішніх справ проведено в онлайн режимі на платформі Zoom І етап XIV Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка, участь у якому взяли здобувачі освіти другого року навчання за спеціальностями 073 Менеджмент, 173 Авіоніка, 272 Авіаційний транспорт.

Відкрила захід організаторка конкурсу, викладачка філологічних дисциплін Сіора Віра Валеріївна, цитуючи рядки з поезії Великого Кобзаря «Свою Україну любіть…», зауваживши, що цей конкурс дає можливість молодому поколінню вкотре звернутися до поетичного спадку Великого Кобзаря, вшанувати поета світового рівня.

До учасників конкурсу звернулася кандидатка економічних наук, старша наукова співробітниця відділу організації наукової роботи та гендерних питань КЛК ХНУВС Рудь Юлія Леонідівна з вітанням та словами вдячності за активну участь. Учасників також привітали завідувачка відділення загальноосвітньої підготовки, голова комісії з розробки завдань Кошева Юлія Володимирівна та голова журі, голова циклової комісії економіки, соціально-гуманітарних та фундаментальних дисциплін Пушкар Олена Іванівна, подякувавши кожному, хто послуговується словом Тараса Шевченка задля боротьби за волю українського народу. До вітального слова долучилася викладачка циклової комісії економіки, соціально-гуманітарних та фундаментальних дисциплін, член журі Кірюхіна Марина Володимирівна, привітавши усіх присутніх на заході та наголосивши на тому, що всі учасники конкурсу – це вже переможці.

Перед початком мовно-літературного змагання всі учасники та присутні на заході мали змогу преглянути виставку репродукцій картин Тараса Шевченка, яку підготувала викладачка Віра Сіора, та пригадати крилаті вирази, афоризми Кобзаря. Вступна частина конкурсу завершилася пророчими словами Великого Кобзаря:

Наша дума, наша пісня

Не вмре, не загине...

От де, люде, наша слава,

Слава України!

Перейшовши до другої частини конкурсу, викладачка української мови та літератури Віра Сіора пояснила правила виконання конкурсної роботи. Усім учасникам потрібно було виявити знання як у царині пунктуації, лексики, граматики, так і літератури, продемонструвати вправність і майстерність у володінні словом, уміння правильно і красиво висловлювати власні погляди.    

За результатами проведення І етапу конкурсу було визначено переможців:

І місце – курсант навчальної групи ТМдбср-22-1 Варваринець Владислав Михайлович;

ІІ місце – студентка навчальної групи ООТдбср-22-1 Даценко Аріна Анатоліївна;

ІІІ  місце – курсант навчальної групи ТМдбср-22-1 Локтіонов Данііл Денисович.

Висловлюємо слова вдячності всім учасникам І етапу XIV Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка, вітаємо переможців та бажаємо подальших злетів, натхнення, здійснення творчих мрій!

Рідна мова для Тараса Шевченка була не просто мовою спілкування, не тільки для написання геніальних творів. Вона для нього стала мовою-зброєю.

Конкурс вкотре засвідчує, що творчість Тараса Шевченка і в ХХІ столітті спонукає молодь замислитися над сенсом життя, усвідомити, що Великий Кобзар для багатьох поколінь українців був і залишається символом високих духовних можливостей і нового покоління.