30 жовтня 2023 року відділом організації наукової роботи та гендерних питань КЛК ХНУВС організовано та проведено науковий семінар за темою «Сучасний досвід щодо перевірки текстів на плагіат» для учасників освітнього процесу.

Спікерами наукового семінару виступили:

  1. Сергій Владов, кандидат технічних наук, начальник відділу організації наукової роботи та гендерних питань КЛК ХНУВС.
  2. Юлія Рудь, кандидатка економічних наук, старша наукова співробітниця відділу організації наукової роботи та гендерних питань КЛК ХНУВС.
  3. Іван Нічипорук, курсант навчальної групи Пдср-21-1б.

У науковому семінарі взяли участь здобувачі освіти першого курсу КЛК ХНУВС та близько 30 здобувачів освіти старших курсів спеціальностей 272 «Авіаційний транспорт», 173 «Авіоніка», 073 «Менеджмент».

Мета заходу: формування у здобувачів освіти сучасних знань та практичних навичок щодо перевірки текстів на плагіат.

Юлія Рудь ознайомила з поняттям плагіату, видами плагіату, випадками плагіату в науці, мистецтві тощо.

Сергій Владов ознайомив здобувачів освіти з онлайн-сервісами та програмами, які можна використати для виявлення плагіату, продемонстрував принцип роботи програмного продукту UNICHECK.

Іван Нічипорук на прикладі своєї наукової публікації показав студентам як перевіряти текст на плагіат за допомогою.

Наприкінці наукового семінару здобувачі освіти разом зі спікерами дійшли спільного висновку, що використання  сучасних онлайн-сервісів перевірки на плагіат необхідне з багатьох причин. Перш за все, це допомагає  здобувачам освіти уникнути ненавмисного плагіату. По-друге, використання онлайн-сервісів перевірки на плагіат може допомогти здобувачам освіти зберегти академічну доброчесність і довіру до себе.