Цьогоріч українці відзначали День української писемності та мови 27 жовтня. У цей день традиційно стартує Міжнародний конкурс з української мови імені Петра Яцика.

З цієї нагоди у Кременчуцькому льотному коледжі Харківського національного університету внутрішніх справ 9 листопада 2023 року відбувся І етап ХХІV Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика – змагання здобувачів освіти, де учасники мали змогу продемонструвати знання з української мови. До конкурсу долучилися здобувачі освіти першого та третього років навчання за спеціальностями 173 Авіоніка та 272 Авіаційний транспорт, які минулого року закінчили курс з навчального предмету «Ураїнська мова».

Відкрила захід організаторка конкурсу, викладачка філологічних дисциплін Сіора Віра Валеріївна, оголосивши мету провення конкурсу: сприяння утвердженню статусу української мови як державної, піднесення її престижу, виховання у молодого покоління українців поваги до мови свого народу. Потім привітав усіх присутніх начальник відділу організації наукової роботи та гендерних питань Владов Сергій Ігорович, наголосивши на вагомому внеску Петра Яцика у розвиток української науки.

З вітальним словом до учасників конкурсу звернулася завідувачка відділення загальноосвітньої підготовки Кошева Юлія Володимирівна, згадавши фразу Івана Франка «З користю провів час той, хто пізнав для себе багато корисного», побажавши учасникам успіху. До вітального слова долучилася викладачка циклової комісії економіки, соціально-гуманітарних та фундаментальних дисциплін, член журі Кірюхіна Марина Володимирівна, привітавши усіх присутніх на заході та подякувавши учасникам за активну участь.

Віра Сіора продемонстувала за презентацією цікавий матеріал про Петра Яцика – українця, що відмовився бути бідним, який вкладав свої мільйони у проекти, спрямовані на  популяризацію української мови, літератури. Організаторка І етапу конкурсу пояснила правила і хід написання роботи. Учасникам було запропоновано виконати завдання за 4 рівнями складності, які спрямовані  на те, щоб з’ясувати рівень навченості з фонетики, лексики, фразеології, морфології, синтаксису, орфографії й пунктуації, культури мовлення.

За результатами проведення І етапу конкурсу було визначено переможців:

І місце – курсант навчальної групи Пдср-23-1б Пушкарьов Богдан  Олегович;

ІІ місце – курсант навчальної групи Пдср-23-1б Аврамчук Дмитро Вячеславович;

ІІІ  місце – курсант навчальної групи ТЕдбср-21-1 Устименко Дмитро Олександрович.

Висловлюємо слова вдячності всім учасникам І етапу ХХІV Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика та вітаємо переможців!

Український патріот і меценат Петро Дмитрович Яцик мріяв про сильну і успішну Україну, аби його мрія здійснилася, ми маємо взяти на озброєння засади життєвого шляху цієї справжньої, щирої, самобутньої Людини.