Викладачкою-методисткою циклової комісії економіки, соціально-гуманітарних та фундаментальних дисциплін Світланою Грибановою 03 листопада 2023 року було проведено науковий семінар за темою: «Мистецтво спілкування зі штучним інтелектом».

З привітальним словом виступила старша наукова співробітниця відділу організації наукової роботи та гендерних питань Юлія Рудь. Вітаючи всіх учасників семінару, вона відзначила актуальність теми, адже сьогодні є надзвичайно важливим питання можливостей використання АІ та ChatGPT в освітньому процесі. Нейромережа – це комп'ютерна програма, яка навчається та працює подібно мозку людини, передаючи інформацію між особливими клітинами – нейронами. Нейронні мережі – це алгоритми машинного навчання, які імітують роботу людського мозку, за аналогією до якого нейромережа використовує велику кількість поєднаних між собою штучних нейронів. Вони обробляють та передають інформацію за допомогою шарів, внаслідок чого можна вирішувати завдання розпізнавання зображень, голосу, здійснювати машинний переклад, генерувати тексти тощо.

У науковому семінарі взяли участь здобувачі освіти групи ТЕдбср-22-1 спеціальності 173 «Авіоніка» (ОПП «Експлуатація авіаційних електрифікованих комплексів»). Світлана Грибанова детально розповіла про штучний інтелект, великі мовні моделі та напрямки їх застосування для обробки природної мови, штучні нейронні мережі, створення запитів до ChatGPT на прикладі написання публікації для блогу.

Учасники семінару розповіли про можливості нейромереж та продемонстрували приклади їх використання (Кирил Балакарєв «Notion — застосунок для побудови систем управління, ведення нотаток», Слєпко Микола «D-ID – сервіс для створення відео та аудіо», Роман Пігарін «ReDraw ai - відчуйте мистецтво крізь призму ШІ», Михайло Литвин «LALAL.AI –
безкоштовна онлайн-служба для зміни голосу», Михайло Зволинський «Descript ai – нейромережа для обробки відео», Татаренко Ілля «Flair ai – нейромережа для генерування картинок», Казначєєва Владилена «Swapface — програма для заміни обличчя», Олег Васильєв «Vidyo.ai – нейромережа для роботи з відеофайлами»).

У процесі обговорення присутні високо оцінили якість представленого матеріалу та корисність дослідницького підходу до навчання інформатики та обчислювальної техніки.