Викладачем циклової комісії технічного обслуговування авіаційної техніки, канд. хім. наук, доцентом Тетяною Козловською 31 жовтня 2023 року було проведено науковий семінар за темою «Негативний вплив хімічних речовин природних вод на здоров’я людини в умовах воєнних дій». З привітальним словом виступила старша наукова співробітниця відділу організації наукової роботи та гендерних питань Юлія Рудь. Вітаючи усіх учасників семінару, вона відзначила актуальність теми, адже сьогодні є надзвичайно важливим питання екологічної безпеки громадян і навколишнього природного середовища. Свого часу Україна вже пережила дві екологічні катастрофи, пов'язані з аваріями на електростанціях. У 1941 році, аби зупинити наступ гітлерівців, було підірвано ДніпроГЕС. У 1986-му – стався вибух на ЧАЕС. Тепер настала третя катастрофа –через воєнні дії росії-знищення Каховської ГЕС. Окрім геноциду, можна зазначити факт екоциду, скоєного росією стосовно України – масове знищення рослинного та тваринного світу, отруєння атмосферного повітря та водних ресурсів.

У науковому семінарі взяли участь 17 здобувачів освіти групи ТПМдбср-22-1 спеціальності 272 Авіаційний транспорт (ОПП Технічне обслуговування засобів зберігання, транспортування та заправлення пально-мастильними матеріалами). Тетяна Козловська детально розповіла про еколого-токсикологічні наслідки підриву Каховської ГЕС, зміну хімічного складу природних вод, можливий шкідливий вплив на здоров’я людей. Окремо здобувачам освіти було показано, як за допомогою математичного моделювання із застосуванням ризик-орієнтованого підходу можна здійснювати прогностичну оцінку стану здоров’я населення, виокремлювати певні групи захворювань під дією органічних хімічних речовин, що вивільняються у навколишнє середовище при термічному перетворенні ракетних палив і інших пальних матеріалів.

Здобувачів освіти зацікавили доповіді Аліси Морозової «Ракетне паливо як джерело забруднення природних вод» і Валерії Кривонос «Ароматичні органічні речовини пально-мастильних матеріалів і їх вплив на формування захворюваності населення». Здобувачі освіти задали питання стосовно можливості зниження рівня забруднення питної води із застосуванням новітніх технологій на станціях водопідготовки.