У Кременчуцькому льотному коледжі ХНУВС 15 лютого 2023 року (напередодні 152-ї річниці від дня народження славетної доньки українського народу Лесі Українки, яку будемо пошановувати 25 лютого) був проведений І етап ІІІ Міжнародного (ІХ Всеукраїнського, ХІХ Всекримського) фестивалю-конкурсу учнівської та студентської творчості «Змагаймось за нове життя!», присвяченого Лесі Українці.

До заходу долучилися здобувачі освіти навчальної групи Пдср-19-1б: Іван Катишев, Келвин Кушко, Юлія Сокович, Іван Тимошенко, Ілля Кисельов, Радіон Яровий, Євген Зубрицький.

Викладачка української мови та літератури Оксана Савченко підготувала презентацію заходу, присвяченого творчій спадщини української поетки, драматургині, перекладачки, філософині, сильної духом жінки Лариси Петрівни Косач (Лесі Українки). Під час заходу курсанти переглянули документальний фільм режисера Богдана Голені «Я буду крізь сльози сміятись…» про життєвий творчий шлях Лесі Українки, ознайомились з листуванням доньки Прометея, у якому вона наголошувала на своїх життєвих пріоритетах, прослухали музичну композицію «Леся» (поезія Лесі Українки «Contra spem spero!» у виконанні Марини KRUTЬ, української бандуристки, виконавиці сучасних пісень, провели дискусію щодо сучасного трактування постаті мисткині українською сучасною письменницею Іреною Карпою, переглянувши відео, створене проєктом «Український мистецький центр», прослухали пісню «Вечірня година» на слова Лесі Українки у виконанні гурту «Дударик» та переглянули ілюстрації до драми-феєрії «Лісова пісня» усесвітньовідомої української художниці Софії Караффи-Корбут.

До уваги глядачів була презентована виставка творів письменниці, науково-популярних і періодичних видань про Лесю Українку. Коштовним скарбом для поціновувачів життя мисткині є ювілейне видання творів Лесі Українки у 14 томах, видане у 2021 році до 150-річчя від дня народження доньки Прометея.

До конкурсу  активно долучилися і здобувачі освіти 1-3 курсів, які навчаються дистанційно. Вони обрали номінації «Декламація», «Твір» «Малюнок» та готуються гідно представити їх на розгляд журі конкурсу.

Неймовірно щемливо від слів подяки та уважних і зосереджених поглядів здобувачів освіти, які випромінюють щастя і радість від зустрічі з культурно-мистецьким надбанням українського народу – спадщиною Лесі Українки.